strona główna
  • Informacje prasowe
  • Multimedia
  • Kontakt dla mediów
  • Kontakt dla klientów
  • Wirtualne zwiedzanie
  • O nas
  • Szukaj
  • Informacje produktowe
  • Informacje korporacyjne
  • Społeczna odpowiedzialność
  • Rozwój sieci
  • Biedronka, Halicka Gdynia
  • Biedronka w The Warsaw Hub
strona główna
Szukaj
  • Informacje prasowe
  • Informacje produktowe
  • Informacje korporacyjne
  • Społeczna odpowiedzialność
  • Rozwój sieci
  • Multimedia
  • Kontakt dla mediów
  • Kontakt dla klientów
  • Wirtualne zwiedzanie
  • O nas
Obserwuj nas
Share

Subscribe

Let's stay in touch!

Subscribe

Informacje korporacyjne

Smaki Francji w sklepach Biedronka

02.05.2015

W majowym asortymencie Biedronki powracają francuskie specjały: sery, owoce morza, desery oraz wina. Produkty dostępne są od 4 maja.

Biedronka przygotowała ofertę, która przybliża francuskie przysmaki, podawane w trakcie wszystkich posiłków w ciągu całego dnia. Na śniadanie chrupiące francuskie bagietki, pachnące croissanty – maślane i brioche, bagietki, bułeczki, a do nich dżemy marki Bonne Maman: truskawkowy, morelowy, z gorzkiej pomarańczy, figowy oraz krem kasztanowy. Ważnym elementem śniadania jest także masło. Francuski Président oferuje produkowane w Normandii masło w kształcie kopca o łagodnym śmietankowym smaku lub z dodatkiem kryształków soli.  
Na przystawki Biedronka proponuje szeroki wybór wędlin i pasztetów: salami dojrzewające, szynkę Savoyer, mus z kaczych  wątróbek, czy też Quiche Lorraine, słynną lotaryńską tartę na kruchym spodzie z jajeczno-śmietanowym nadzieniem wzbogaconym kawałkami boczku i szynki. Gotową przekąskę stanowią także zestawy owoców morza: krążki kalmarów, małe ośmiornice, drobne krewetki i małże z aromatycznymi dodatkami. 
Na obiad lub kolację Biedronka przygotowała wiele gotowych przepisów na typowe francuskie dania, które można przyrządzić na bazie produktów dostępnych w ofercie. Są wśród nich propozycje przystawek i dań głównych. W roli tych pierwszych królują dania z warzyw i owoców morza: zupa cebulowa, sałatka ze szpinakiem i kozim serem na ciepło lub z soczewicą, czy też z ośmiornicą i ziemniakami, sałata z wątróbką drobiową, smalec z kaczym mięsem, wiosenny tatar z tuńczyka, ślimaki. Jako dania główne Biedronka wybrała mięsa i ryby z dodatkami, w tym: duszone warzywa ratatouille, wołowinę po burgundzku, gulasz wołowy z pomidorami, steki bavette z pieprzem lub z warzywami, sznycle z indyka w sosie musztardowym, chrupiącą perliczkę z karmelizowanymi marchewkami, wątróbkę drobiową z duszoną cebulą, smażone kacze nogi w miodzie z mandarynkami, filety z sandacza z chrupiącą słoniną, małże po marynarsku.
Dostępne w ofercie Biedronki ryby i owoce morza posiadają szczególne walory smakowe. Tuńczyk, który tuż po złowieniu w wodach Pacyfiku jest mrożony jeszcze na statku i w takiej formie trafia do klientów, charakteryzuje się zwięzłą strukturą mięsa, sprawiającą, iż doskonale nadaje się on do pieczenia, grillowania oraz smażenia w formie steków. Podobnie marlin z Oceanu Atlantyckiego, który jest patroszony i mrożony od razu po połowie. Tymczasem mięso ośmiornicy wyróżnia się jędrnością i można je gotować, dusić, smażyć, piec i grillować, podając zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie przystawki. Szczególnie delikatny smak posiada mięso małż, które łatwo przyrządzić nawet kulinarnym amatorom.
Na koniec posiłku Francuzi podają sery. W majowej ofercie Biedronki ich wybór zaproponował Xavier Thuret, mistrz serowarski związany z Grupą Lactalis. Jako członek prestiżowego grona Najlepszych Rzemieślników Francji w klasie serowarstwa jest pasjonatem swoich produktów i z przyjemnością dzieli się wiedzą w tym zakresie. Dla klientów Biedronki wybrał sery marki Président: kremowe sery pleśniowe camembert, brie, La Brique, le Dauphiné, sery pleśniowe le Bleu, owcze Roquefort, kozie Petits Chèvres, jak również sery twarde długo dojrzewające: Emmental Grand Affiné, Mimolette i półtwarde Le Petit St Paulin oraz Chaussée aux Moines.    
Na deser na łakomczuchów czekają w Biedronce trufle, lody, czekoladki, mus czekoladowy oraz crème brûlé i petit gâteau. W folderze „Smaki Francji” klienci znajdą wiele inspirujących przepisów, m.in. na naleśniki Suzette z pomarańczami. Wszystkie przepisy opatrzone są QR kodami odsyłającymi do strony internetowej www.biedronka.pl/smakifrancji, gdzie zaprezentowane zostały również produkty z oferty francuskiej.
4 maja rusza również nowa oferta czasowa win francuskich. „Magazyn Wino” przygotował wydanie specjalne „Francja”, stanowiące przewodnik po francuskich odmianach winorośli i regionów winiarskich, praktyczny poradnik na temat apelacji oraz klasycznych połączeń win z potrawami. Magazyn dostępny jest w sklepach Biedronka w cenie 0,99 zł lub za darmo przy zakupie butelki dowolnego wina.
Biuro prasowe sieci Biedronka
+48 696 77 22 13
media@biedronka.com

Download as

PDF
DOCX

Share

Czytaj więcej
Informacje korporacyjne
„Domowa Szkoła z Biedronką” dzięki komputerom od sieci
13.01.2021
Informacje korporacyjne
Plejada gwiazd na największej imprezie online specjalnie dla pracowników Biedronki
07.01.2021
Informacje korporacyjne
Biedronka zaprasza na zakupy w Sylwestra aż do godziny 19
sklepy
28.12.2020
Logo jeronimo martinsLogo
Obserwuj nas
Strona główna
Biuro Prasowe
Informacje produktoweInformacje korporacyjneSpołeczna odpowiedzialnośćRozwój sieci
Kontakt dla mediów Kontakt dla klientówMultimediaO nas
GDPR Clause