strona główna
  • Informacje prasowe
  • Multimedia
  • Kontakt dla mediów
  • Kontakt dla klientów
  • Wirtualne zwiedzanie
  • O nas
  • Szukaj
  • Aktualności
  • Informacje produktowe
  • Informacje korporacyjne
  • Społeczna odpowiedzialność
  • Rozwój sieci
  • Biedronka, Halicka Gdynia
  • Biedronka w The Warsaw Hub
strona główna
Szukaj
  • Informacje prasowe
  • Aktualności
  • Informacje produktowe
  • Informacje korporacyjne
  • Społeczna odpowiedzialność
  • Rozwój sieci
  • Multimedia
  • Kontakt dla mediów
  • Kontakt dla klientów
  • Wirtualne zwiedzanie
  • O nas
Obserwuj nas
Share

Subscribe

Let's stay in touch!

Subscribe

Informacje korporacyjne

Smaki Francji w sklepach Biedronka

02.05.2015

W majowym asortymencie Biedronki powracają francuskie specjały: sery, owoce morza, desery oraz wina. Produkty dostępne są od 4 maja.

Biedronka przygotowała ofertę, która przybliża francuskie przysmaki, podawane w trakcie wszystkich posiłków w ciągu całego dnia. Na śniadanie chrupiące francuskie bagietki, pachnące croissanty – maślane i brioche, bagietki, bułeczki, a do nich dżemy marki Bonne Maman: truskawkowy, morelowy, z gorzkiej pomarańczy, figowy oraz krem kasztanowy. Ważnym elementem śniadania jest także masło. Francuski Président oferuje produkowane w Normandii masło w kształcie kopca o łagodnym śmietankowym smaku lub z dodatkiem kryształków soli.  
Na przystawki Biedronka proponuje szeroki wybór wędlin i pasztetów: salami dojrzewające, szynkę Savoyer, mus z kaczych  wątróbek, czy też Quiche Lorraine, słynną lotaryńską tartę na kruchym spodzie z jajeczno-śmietanowym nadzieniem wzbogaconym kawałkami boczku i szynki. Gotową przekąskę stanowią także zestawy owoców morza: krążki kalmarów, małe ośmiornice, drobne krewetki i małże z aromatycznymi dodatkami. 
Na obiad lub kolację Biedronka przygotowała wiele gotowych przepisów na typowe francuskie dania, które można przyrządzić na bazie produktów dostępnych w ofercie. Są wśród nich propozycje przystawek i dań głównych. W roli tych pierwszych królują dania z warzyw i owoców morza: zupa cebulowa, sałatka ze szpinakiem i kozim serem na ciepło lub z soczewicą, czy też z ośmiornicą i ziemniakami, sałata z wątróbką drobiową, smalec z kaczym mięsem, wiosenny tatar z tuńczyka, ślimaki. Jako dania główne Biedronka wybrała mięsa i ryby z dodatkami, w tym: duszone warzywa ratatouille, wołowinę po burgundzku, gulasz wołowy z pomidorami, steki bavette z pieprzem lub z warzywami, sznycle z indyka w sosie musztardowym, chrupiącą perliczkę z karmelizowanymi marchewkami, wątróbkę drobiową z duszoną cebulą, smażone kacze nogi w miodzie z mandarynkami, filety z sandacza z chrupiącą słoniną, małże po marynarsku.
Dostępne w ofercie Biedronki ryby i owoce morza posiadają szczególne walory smakowe. Tuńczyk, który tuż po złowieniu w wodach Pacyfiku jest mrożony jeszcze na statku i w takiej formie trafia do klientów, charakteryzuje się zwięzłą strukturą mięsa, sprawiającą, iż doskonale nadaje się on do pieczenia, grillowania oraz smażenia w formie steków. Podobnie marlin z Oceanu Atlantyckiego, który jest patroszony i mrożony od razu po połowie. Tymczasem mięso ośmiornicy wyróżnia się jędrnością i można je gotować, dusić, smażyć, piec i grillować, podając zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie przystawki. Szczególnie delikatny smak posiada mięso małż, które łatwo przyrządzić nawet kulinarnym amatorom.
Na koniec posiłku Francuzi podają sery. W majowej ofercie Biedronki ich wybór zaproponował Xavier Thuret, mistrz serowarski związany z Grupą Lactalis. Jako członek prestiżowego grona Najlepszych Rzemieślników Francji w klasie serowarstwa jest pasjonatem swoich produktów i z przyjemnością dzieli się wiedzą w tym zakresie. Dla klientów Biedronki wybrał sery marki Président: kremowe sery pleśniowe camembert, brie, La Brique, le Dauphiné, sery pleśniowe le Bleu, owcze Roquefort, kozie Petits Chèvres, jak również sery twarde długo dojrzewające: Emmental Grand Affiné, Mimolette i półtwarde Le Petit St Paulin oraz Chaussée aux Moines.    
Na deser na łakomczuchów czekają w Biedronce trufle, lody, czekoladki, mus czekoladowy oraz crème brûlé i petit gâteau. W folderze „Smaki Francji” klienci znajdą wiele inspirujących przepisów, m.in. na naleśniki Suzette z pomarańczami. Wszystkie przepisy opatrzone są QR kodami odsyłającymi do strony internetowej www.biedronka.pl/smakifrancji, gdzie zaprezentowane zostały również produkty z oferty francuskiej.
4 maja rusza również nowa oferta czasowa win francuskich. „Magazyn Wino” przygotował wydanie specjalne „Francja”, stanowiące przewodnik po francuskich odmianach winorośli i regionów winiarskich, praktyczny poradnik na temat apelacji oraz klasycznych połączeń win z potrawami. Magazyn dostępny jest w sklepach Biedronka w cenie 0,99 zł lub za darmo przy zakupie butelki dowolnego wina.
Biuro prasowe sieci Biedronka
+48 696 77 22 13
media@biedronka.com

Download as

PDF
DOCX

Share

Czytaj więcej
Informacje korporacyjne
Rekordowa nagroda specjalna dla pracowników Biedronki
21.03.2023
Informacje korporacyjne
Biedronka celebruje Światowy Dzień Konsumenta
15.03.2023
Informacje korporacyjne
Biedronka poszukuje wyjątkowych talentów menedżerskich
07.02.2023
Obserwuj nas
Strona główna
Biuro Prasowe
AktualnościInformacje produktoweInformacje korporacyjneSpołeczna odpowiedzialnośćRozwój sieci
Kontakt dla mediów Kontakt dla klientówMultimediaO nas
GDPR Clause