Lato w pełni, podobnie jak sezon grillowy. Choć na większości rusztów w Polsce nadal króluje mięso, rośnie liczba osób korzystających z wegańskich alternatyw. Jak wynika z badań, już co czwarty Polak ogranicza spożycie mięsa lub nie je go wcale. Nic dziwnego – roślinne potrawy z grilla oferowane przez sieć Biedronka są zdrowe i smaczne, a do tego modne. Dowiedz się, jakie szybkie i proste dania w tym stylu poleca szefowa kuchni Adriana Marczewska wspólnie z Biedronką!
Wegańska alternatywa nie tylko dla wegan
Adriana Marczewska, szefowa kuchni
Dawniej dieta roślinna kojarzyła się z rezygnacją z ulubionych smaków oraz momentów, takich jak gotowanie z rodziną lub grill zdominowany przez mięso. Dziś coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę, że kuchnia wegańska to już nie tylko warzywa i owoce. Warzywne burgery i kiełbaski trudno odróżnić w smaku od mięsnych. Do tego dania roślinne przygotujemy łatwiej i szybciej niż potrawy kuchni tradycyjnej. Wegańskie produkty są obecnie tanie oraz łatwo dostępne.
Adriana Marczewska, szefowa kuchni
Świeże i zdrowe lato z Biedronką
Burger z buraka z szybkimi letnimi piklami, ziołowym majonezem i grillowanym pomidorem:
Przygototuj Burger z buraka z szybkimi letnimi piklami, ziołowym majonezem i grillowanym pomidorem
- Burgery z burakami Go Vege 4szt
- Okrągłe bułki np. burgerowe lub wiejskie 4szt
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży pomidor
- 6 łyżek majonezu Go Vege
- Kilka gałązek natki, koperku i szczypiorku
- 3 ogórki gruntowe
- 1 kalarepa
- 1 marchewka
- 2 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- 1 goździk
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 100 ml octu jabłkowego
- 300 ml wody
Gyros Tofu w tortilli z marynowanym grillowanym tofu, falafelem, kukurydzą, warzywami i wegańskim sosem tzatzyki:
Przygotuj gyros tofu w tortilli z marynowanym grillowanym tofu, falafelem, kukurydzą, warzywami i wegańskim sosem tzatzyki
- 4 pszenne tortille
- 2 opakowania natualnie wędzonego tofu Go Vege
- 1 opakowanie Falafel Go Vege
- Sos czosnkowy Go Vege
- 2 ogórki gruntowe
- 3 gałązki koperku
- 1 opakowanie mix sałat, np. z rukolą
- 1 pomidor
- 2 czerwona cebula
- 2 kolby kukurydzy
- 5 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
- ¼ łyżeczki: cynamonu, suszonego czosnku, papryki, suszonego oregano i kuminu
- Sól i pieprz