Nowy rok to tradycyjny okres wielkich, ambitnych postanowień. Te bardzo często dotyczą naszej diety. Wielu zastanawia się jak z nich się wywiązywać dłużej niż do najbliższego weekendu. Z pomocą przychodzi Biedronka, która pomaga wytrwać w postanowieniu lepszego odżywiania, oferując smaki, które są nam bliskie w nowym wydaniu. To wszystko możliwe dzięki nowej książce kucharskiej, która powstała przy współpracy z wybitnymi mistrzami kuchni – Iną Rybarczyk i Andrzejem Polanem. Kluczem do tej przygody kulinarnej jest hasło „Kuchnia śródziemnopolska”.

Do opracowania tej niezwykłej i bardzo oryginalnej książki kucharskiej zachęciło nas przeprowadzone razem z IPSOS badanie oraz raport na ich podstawie, który precyzyjnie opisuje, jak w ciągu ostatnich 25 lat zmieniły się preferencje smakowe i żywieniowe Polaków. Zauważyliśmy, że z jednej strony Polacy szukają nowych smaków, lubią odkrywać nowe potrawy, ale jednocześnie chcą spożywać również te dania, które znają z rodzinnych, tradycyjnych domów. Teraz, z udziałem wewnętrznych i zewnętrznych ekspertów żywieniowych i kulinarnych przygotowaliśmy pozycję zawierającą ponad 80 niepowtarzalnych receptur łączących te dwa, z pozoru przeciwstawne, gusta. Serdecznie zapraszam do odkrywania na nowo polskich smaków w śródziemnomorskim wydaniu.
dr inż. Justyna Szymani, dyrektor działu rozwoju jakości i kontroli marki własnej w sieci Biedronka