Już nie tylko 3500 sklepów sieci Biedronka na terenie Polski, ale także 1000 lad z mięsem, rybami, wędlinami i serami czeka na klientów. Biedronka uruchomiła właśnie tysięczne stoisko z szerokim wyborem ulubionych świeżych produktów Polaków i kolejny raz udowadnia, że robi wszystko, aby zaspokoić gusta kulinarne jak największej grupy klientów.
W Polsce nie wyobrażamy sobie obiadu bez schabowego, mielonych, zrazów albo piersi z kurczaka. Lubimy sięgać również po indyka, kaczkę, gęś lub szczególnie w piątki – rybę. Śniadanie lub kolacja bez kanapki z szynką lub serem też rzadko przechodzi. Według statystyk GUS kochamy mięso. W 2022 r. nad Wisłą jego spożycie na osobę wzrosło do 73,4 kg, czyli o 2,9 kg (4,1 proc.) względem 2021 r. A Biedronka jest od tego, aby dostarczać milionom Polaków ich ulubione produkty.
Lady tradycyjne wyróżniają sklepy Biedronki na tle bezpośredniej konkurencji. Dlatego już w 733 miejscowościach w Polsce – dużych miastach i małych miasteczkach działają sklepy sieci Biedronka wyposażone w ladę mięsną. Lada numer 1000 została właśnie otwarta w Łopusznie (powiat kielecki) przy ul. Koneckiej 9B. Najwięcej lad jest w Warszawie (26), Lublinie (18) i w Łodzi (16). Ale największa sieć detaliczna w kraju nie byłaby sobą, gdyby nie dbała o demokratyzację dostępu do żywności wysokiej jakości wszędzie. Stąd lady mięsne znajdziemy również m.in. w takich miejscowościach jak: Szczecinek, Żory, Będzin, Bytów, Czeladź, Czerwionka-Leszczyny, Maszewo, Orzesze, Ryki, Stanowice, Zakrzewo i Piątek.
Łącznie klienci znajdą w nich około 160 rodzajów mięsa, wędlin, serów oraz ryb a dodatkowo kupią w akcjach czasowych – w zależności od regionu – imponująca liczbę kilkudziesięciu rodzajów regionalnych wędlin, z których słyną poszczególne części Polski.
Absolutnym zwycięzcą w zakresie ilości towaru kupowanego przez klientów w ladach jest kurczak. Znajdziemy w nich m.in. porcję rosołową, ćwiartkę tylną, filet z piersi i podudzie, ale także tuszkę, pierś z kością oraz wątróbki. Drugie miejsce zajmuje wieprzowina: łopatka, schab, szynka, karkówka, żeberka i crème de la crème czyli boczek. Na podium plasują się jeszcze filet z indyka oraz wędzona makrela.

Wśród serów króluje gouda, ale dużą konkurencję odczuwa ze strony królewskiego, edamskiego, podlaskiego i radamera. Te pięć rodzajów sera żółtego sprzedaje się w ladach najlepiej. Wśród wędlin wygrywa polędwica sopocka, nieznacznie przed szynką farmerską, piersią gotowaną z indyka oraz polędwicą łososiową, pieczonym schabem i wybitnie polskim delikatesem, czyli salcesonem. Wzięcie mają również filety śledziowe a’la Matjas, wędzone brzuszki z łososia oraz wędzone szproty.
Oferta świeżych produktów podąża za wyborami klientów. Stale dopasowujemy ją do ich potrzeb. Zależy nam, aby każdy klient odwiedzający ladę tradycyjną nie tylko miał bardzo szeroki wybór świetnej jakości mięs i nabiału, ale by mógł regularnie próbować nowych smaków i dzięki Biedronce zaspokajać swój gust.
Tomasz Czepik, młodszy menedżer ds. projektów operacyjnych w sieci Biedronka
W 2024 roku Biedronka planuje kolejne otwarcia lad w wielu nowych miejscowościach na terenie całej Polski. Jednocześnie przypominamy, że dwie kolejne niedziele – 10.12 oraz 17.12 będą niedzielami handlowymi. Większość sklepów sieci Biedronka będą w tych dniach otwarte co najmniej do godz. 22.