Home Link" target="_blank">Home
Facebook Link" target="_blank">
  • Press Releases
  • Multimedia
  • Contact For Media
  • Contact For Clients Link" target="_blank">Contact For Clients
  • Virtual Tour
  • About Us Link" target="_blank">About Us
  • Search
  • Informacje produktowe
  • Informacje korporacyjne
  • Społeczna odpowiedzialność
  • Rozwój sieci
  • Biedronka, Halicka Gdynia
  • Biedronka w The Warsaw Hub
Home
Search
  • Press Releases
  • Informacje produktowe
  • Informacje korporacyjne
  • Społeczna odpowiedzialność
  • Rozwój sieci
  • Multimedia
  • Contact For Media
  • Contact For Clients Link" target="_blank">Contact For Clients
  • Virtual Tour
  • About Us Link" target="_blank">About Us
Follow Us
Facebook Link" target="_blank">
Share

Subscribe

Let's stay in touch!
Informacje korporacyjne

Francuskie smaki w ofercie Biedronki

12.06.2013

W ramach festiwali kulinarnych z różnych stron świata Biedronka przygotowała nową ofertę smakowitych produktów oraz przepisy na dania znad Sekwany. W folderze „Festiwal win francuskich”, obecnym w sklepach sieci od 13 czerwca do 11 lipca, dostępne będą znakomite sery, długo dojrzewające suszone wędliny oraz wina.

Sery stanowią we Francji ważny element dziedzictwa kulinarnego. Bogactwo ich rodzajów i odmian znalazło odzwierciedlenie w ofercie festiwalowej zawierającej normandzki camembert w wersji aromatycznej i kremowej, miękki ser z żółtą skórką Chaussée aux Moines z regionu Loary, twardy ser wiejski Meule de Campagne, ser – przekąska z pomarańczowo-czerwoną pleśnią Snac ŕ la française, flandryjski, lekko orzechowy ser Mimolette czy burgundzki ser w pomarańczowej skórce Rouy l’Original. Wszystkie doskonale nadają się jako propozycja podania w formie deski serów, jaką dodatkowo można wzbogacić półmiskiem wędlin. W tej roli sprawdzi się polędwica i salami bretońskie z naturalną pleśnią i aromatycznymi przyprawami.
Obok wędlin w ofercie dostępne są również mięsa drobiowe, wołowe i wieprzowe wraz z przepisami na potrawy z ich wykorzystaniem: kurczak po prowansalsku Poulet ŕ la provençale, wołowina w winie Boeuf au Bordeaux, stek w pieprzu Steak au poivre, kurczak w winie Coq au Vin, a także gulasz z wieprzowiny Civet de porc. Dla amatorów lżejszych dań przygotowano propozycje musu z łososia i awokado Verrines, sałatkę nicejską z tuńczykiem Salade Niçoise, tartę lotaryńską Quiche Lorraine, zaś na deser słodkie ciasto Tarte Tatin.
Francja należy przede wszystkim do najważniejszych producentów wina na świecie. Na stronach folderu w podróż przez winiarskie regiony Francji z północy na południe, od Alzacji i Lotaryngii przez Dolinę Loary, Burgundię, Bordeaux, Prowansję aż po Langwedocję – największy region winiarski Francji, zabiera klientów Biedronki wielokrotny Mistrz Polski Sommelierów Tomasz Kolecki-Majewicz, który od początku uczestniczy w procesie tworzenia oferty wina. Obok przygotowanych przez niego opisów, wybór win ułatwiają specjalne oznaczenia odnoszące się do głównych cech wina określających jego: budowę, rześkość, słodycz, taniczność i aromatyczność. Spośród ponad dwudziestu win proponowanych w tej ofercie dwa to wina medalowe, które zdobyły uznanie w konkursie francuskiego Ministerstwa Rolnictwa w trakcie tegorocznych targów w Paryżu.
Więcej informacji na temat oferty win w sklepach sieci Biedronka znajduje się w specjalnym newsletterze dostępnym poprzez stronę www.biedronka.pl/wina.
Biuro prasowe sieci Biedronka
+48 696 77 22 13
media@biedronka.com

Download as

PDF
DOCX

Share

Read More
Informacje korporacyjne
Jak niedziela lub poniedziałek to... Biedronka Home
03.06.2025
Informacje korporacyjne
Biedronka gotowa na owocne wakacje
29.05.2025
Informacje korporacyjne
Biedronka walczy o zdrowotny rekord
14.05.2025
Follow Us
Facebook Link" target="_blank">
Home
Newsroom
Informacje produktoweInformacje korporacyjneSpołeczna odpowiedzialnośćRozwój sieci
Contact For MediaContact For Clients Link" target="_blank">Contact For ClientsMultimediaAbout Us Link" target="_blank">About Us
GDPR Clause