strona główna
  • Informacje prasowe
  • Multimedia
  • Kontakt dla mediów
  • Kontakt dla klientów
  • Wirtualne zwiedzanie
  • O nas
  • Szukaj
  • Aktualności
  • Informacje produktowe
  • Informacje korporacyjne
  • Społeczna odpowiedzialność
  • Rozwój sieci
  • Biedronka, Halicka Gdynia
  • Biedronka w The Warsaw Hub
strona główna
Szukaj
  • Informacje prasowe
  • Aktualności
  • Informacje produktowe
  • Informacje korporacyjne
  • Społeczna odpowiedzialność
  • Rozwój sieci
  • Multimedia
  • Kontakt dla mediów
  • Kontakt dla klientów
  • Wirtualne zwiedzanie
  • O nas
Obserwuj nas
Share

Subscribe

Let's stay in touch!

Subscribe

Informacje korporacyjne

Francuskie smaki w ofercie Biedronki

12.06.2013

W ramach festiwali kulinarnych z różnych stron świata Biedronka przygotowała nową ofertę smakowitych produktów oraz przepisy na dania znad Sekwany. W folderze „Festiwal win francuskich”, obecnym w sklepach sieci od 13 czerwca do 11 lipca, dostępne będą znakomite sery, długo dojrzewające suszone wędliny oraz wina.

Sery stanowią we Francji ważny element dziedzictwa kulinarnego. Bogactwo ich rodzajów i odmian znalazło odzwierciedlenie w ofercie festiwalowej zawierającej normandzki camembert w wersji aromatycznej i kremowej, miękki ser z żółtą skórką Chaussée aux Moines z regionu Loary, twardy ser wiejski Meule de Campagne, ser – przekąska z pomarańczowo-czerwoną pleśnią Snac ŕ la française, flandryjski, lekko orzechowy ser Mimolette czy burgundzki ser w pomarańczowej skórce Rouy l’Original. Wszystkie doskonale nadają się jako propozycja podania w formie deski serów, jaką dodatkowo można wzbogacić półmiskiem wędlin. W tej roli sprawdzi się polędwica i salami bretońskie z naturalną pleśnią i aromatycznymi przyprawami.
Obok wędlin w ofercie dostępne są również mięsa drobiowe, wołowe i wieprzowe wraz z przepisami na potrawy z ich wykorzystaniem: kurczak po prowansalsku Poulet ŕ la provençale, wołowina w winie Boeuf au Bordeaux, stek w pieprzu Steak au poivre, kurczak w winie Coq au Vin, a także gulasz z wieprzowiny Civet de porc. Dla amatorów lżejszych dań przygotowano propozycje musu z łososia i awokado Verrines, sałatkę nicejską z tuńczykiem Salade Niçoise, tartę lotaryńską Quiche Lorraine, zaś na deser słodkie ciasto Tarte Tatin.
Francja należy przede wszystkim do najważniejszych producentów wina na świecie. Na stronach folderu w podróż przez winiarskie regiony Francji z północy na południe, od Alzacji i Lotaryngii przez Dolinę Loary, Burgundię, Bordeaux, Prowansję aż po Langwedocję – największy region winiarski Francji, zabiera klientów Biedronki wielokrotny Mistrz Polski Sommelierów Tomasz Kolecki-Majewicz, który od początku uczestniczy w procesie tworzenia oferty wina. Obok przygotowanych przez niego opisów, wybór win ułatwiają specjalne oznaczenia odnoszące się do głównych cech wina określających jego: budowę, rześkość, słodycz, taniczność i aromatyczność. Spośród ponad dwudziestu win proponowanych w tej ofercie dwa to wina medalowe, które zdobyły uznanie w konkursie francuskiego Ministerstwa Rolnictwa w trakcie tegorocznych targów w Paryżu.
Więcej informacji na temat oferty win w sklepach sieci Biedronka znajduje się w specjalnym newsletterze dostępnym poprzez stronę www.biedronka.pl/wina.
Biuro prasowe sieci Biedronka
+48 696 77 22 13
media@biedronka.com

Download as

PDF
DOCX

Share

Czytaj więcej
Informacje korporacyjne
Rekordowa nagroda specjalna dla pracowników Biedronki
21.03.2023
Informacje korporacyjne
Biedronka celebruje Światowy Dzień Konsumenta
15.03.2023
Informacje korporacyjne
Biedronka poszukuje wyjątkowych talentów menedżerskich
07.02.2023
Obserwuj nas
Strona główna
Biuro Prasowe
AktualnościInformacje produktoweInformacje korporacyjneSpołeczna odpowiedzialnośćRozwój sieci
Kontakt dla mediów Kontakt dla klientówMultimediaO nas
GDPR Clause