Wyborne wina i kulinarne dodatki z Portugalii dostępne będą w sieci sklepów Biedronka od 10 kwietnia. To doskonała okazja, aby degustować je w połączeniu z tradycyjnymi polskimi potrawami. Według sommelierów portugalskie wina wspaniale uświetnią szczególne dni wielkanocnego biesiadowania.
Portugalia zaskakuje różnorodnością regionów winiarskich. W ramach oferty „Świętuj z winami portugalskimi” klienci sieci sklepów Biedronka znajdą doskonałe wina z takich regionów jak: Lisboa i Setubal, Alentejo, Beiras i Tejo, Douro, Minho i Madeira. Wina z Portugalii doskonale będą podkreślać dania tradycyjnej kuchni polskiej, o czym przekonuje Tomasz Kolecki – Majewicz, wielokrotny Mistrz Polski Sommelierów.
Najbardziej typowym składnikiem portugalskiej kuchni jest bacalhau, czyli dorsz. Przygotowane z niego potrawy nieraz do złudzenia przypominają nasze rodzime przepisy. Bardziej chyba zaskakująca jest popularność w Portugalii wieprzowiny, od podrobów i wędlin zaczynając, na wszelkiego rodzaju gulaszach i pieczeniach kończąc. Nie brak przy nich ciężkich sosów, soli i przypraw, takich, jakie sami często stosujemy w naszych domach. Portugalskie winnice fundują nam wina gotowe do tego, aby wesprzeć również polskie przysmaki – mówi Tomasz Kolecki-Majewicz.
Wśród portugalskich specjałów kulinarnych dostępne będą wyśmienite Filety Anchovies, oraz portugalski specjał: ser Palhais de Portugal, lekko solony, o oryginalnym, intensywnym smaku.
Oferta win przygotowana została przy współpracy z sommelierem Tomaszem Koleckim – Majewiczem. Obok zaprezentowanych w folderze opisów win, ich wybór ułatwiają specjalne oznaczenia, odnoszące się do głównych cech wina określających jego: budowę, rześkość, słodycz, cierpkość i aromatyczność.
Więcej informacji na temat oferty win w sklepach sieci Biedronka znajduje się w specjalnym newsletterze dostępnym poprzez stronę www.biedronka.pl/wina.