Kiedyś jedliśmy z obowiązku, dziś traktujemy jedzenie bardziej jako źródło przyjemności. Definicja zdrowego jedzenia to: regularne posiłki, w tym zawsze śniadanie, gotowanie w domu, używanie świeżych lub mało przetworzonych produktów oraz różnorodność, czyli spożywanie mięsa, warzyw i węglowodanów. Sieć Biedronka razem z pracownią badań społecznych IPSOS w czasie Forum Ekonomicznego w Karpaczu zaprezentowała najważniejsze wnioski z przełomowego badania „Zwyczaje żywieniowe w Polsce. Co się zmieniło w ciągu ostatnich 25 lat?”
Dzisiaj jedzenie to przyjemność a nie głównie odżywianie. Nie jesteśmy gotowi do kompromisów w tej kwestii. Kuchnia jest urozmaicona i różnorodna, próbujemy nowych składników i potraw. Nawet „kuchnia polska” jest lżejsza. W ramach jednego domu reprezentujemy różne style odżywiania. Jemy przede wszystkim to, co lubimy. Sieć Biedronka demokratyzuje zdrowe żywienie: oferuje wysokiej jakości produkty w przystępnych cenach.
Patrycja Szymańska, dyrektorka działu badań jakościowych z IPSOS

Warunki w których dokonujemy wyborów żywieniowych się zmieniły, ale nasze organizmy nie. Podaż kalorii i liczba spożywanych produktów wzrasta, a aktywność maleje. Jesteśmy narodem zapracowanym, więc trudno nam gotować w domu i jeść wspólnie. Konsument jest zagubiony, ma duży wybór, w którym trzeba mu pomóc
Grzegorz Juszczyk, szef Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego
Nawyków żywieniowych czasem bronimy jak ojczyzny, niesłusznie. W Biedronce pokazujemy, że produkty spożywcze mogą mieć bardziej naturalny skład i lepszy profil odżywczy. Tym kierujemy się tworząc wytyczne dla producentów żywności. Od 10 lat prowadzimy reformulacje produktów. Nie używamy połowy z substancji dodatkowych dopuszczonych prawem. A wszystkie produkty dla dzieci marki własnej nie zawierają konserwantów, słodzików, syropu glukozowo-fruktozowego ani sztucznych aromatów i barwników. Od tego roku wprowadziliśmy tez oznaczenia naszych produktów skalą Nutri-Score, co ułatwi klientom świadome wybory żywieniowe.
dr inż. Justyna Szymani, dyrektor Działu Rozwoju Jakości i Kontroli Marki Własnej w sieci Biedronka

W kuchni najważniejszy jest smak, ale połączony ze zdrowiem. Składniki muszą być zbilansowane, a człowiek wybierający takie danie nie może mieć wrażenia, że coś traci. Soli i tłuszczu, głównych nośników smaku nie będziemy tak bardzo potrzebować jeśli zmiksujemy prawidłowo odpowiednio dobrane składniki
Jakub Kuroń, szef kuchni