Już od środy, w sklepach sieci Biedronka, ruszyła kolejna odsłona kulinarnego festiwalu. Mimo jesiennych chłodów, każdy może poczuć się jak w słonecznej Hiszpanii – dzięki oryginalnym, wysokiej jakości produktom hiszpańskim, czekającym na klientów w ponad 1750 sklepach Biedronki w całej Polsce.
Z czym kojarzy nam się hiszpańska kuchnia? Oczywiście z paellą, której głównymi składnikami są warzywa, ryż, mięso i owoce morza. Szczególnie popularne są tapas, czyli przekąski serwowane w wielu odmianach. W Biedronce znajdziemy przepis na Patatas Bravas, przekąski, których koszt przygotowania dla czterech osób wynosi zaledwie dwa złote. I chociaż to raczej sąsiednia Francja kojarzy się nam na ogół z bogactwem serów, to hiszpańska oferta w tym zakresie jest równie ciekawa. Curado, semicurado, tierno, manchego to najbardziej popularne sery na całym półwyspie. Ten ostatni, produkowany w La Manchy z owczego mleka, urzeka intensywnym smakiem. W Biedronce sery z Hiszpanii kupimy już za mniej niż 9 zł. To świetna wiadomość dla tych wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni, szczególnie, że wszystkie produkty potrzebne do przygotowania np. Pan Tumaca czy Escalivada, znajdziemy teraz w sklepach Biedronki.
W Hiszpanii, bardziej niż gdzie indziej w Europie, ścierają się tradycja i nowoczesność. Aby poznać wszystkie tajemnice klasycznej i nowoczesnej kuchni oraz sekretów winiarskich, nie trzeba wybierać się w długą podróż po półwyspie. Wystarczy odwiedzić jeden ze sklepów Biedronki - przynajmniej do 22 listopada.