Kulinarne podróże po krajach Europy stały się już tradycją w Biedronce. Od 26 kwietnia br., we wszystkich sklepach sieci, rusza kolejna edycja kulinarnego festiwalu. Tym razem odwiedzimy kraj nazywany kolebką sztuki kulinarnej, czyli Francję. Na klientów Biedronki czekają najwyższej jakości wyśmienite sery oraz inne przysmaki francuskiej kuchni.
- Biedronka słynie przede wszystkim z polskich, naturalnych produktów najwyższej jakości. Polska kuchnia jest doskonała, ale staramy się przybliżać naszym klientom także najlepsze produkty i potrawy kuchni innych regionów świata, które mogą zainspirować do kulinarnych eksperymentów – mówi Alicja Koleśnik, Dyrektor handlowy sieci Biedronka.
Jedną z wizytówek francuskiej kuchni są sery, produkowane tam w kilkuset rodzajach. Prawdziwa uczta czeka amatorów serów pleśniowych, którzy w Biedronce będą mieli okazję spróbować m.in. sera Coeur de Bleu wytwarzanego w Riom-čs-Montagnes w Normandii. Kulinarne niespodzianki czekają także na koneserów serów twardych. Subtelny, owocowy aromat oraz łagodny, lekko orzechowy smak to cechy charakterystyczne sera Mimolette, produkowanego we Flandrii i Normandii. Na półkach Biedronki znajdziemy także doskonały ser Meule de Campagne.
Nic tak nie wydobywa smaku serów, jak wykwintne francuskie wino.
W wyborze odpowiednich do dań win, klientom Biedronki, pomogą rady eksperta Tomasza Koleckiego-Majewicza, trzykrotnego Mistrza Polski Sommelierów, zawarte w folderze.
W przyrządzaniu potraw francuskiej kuchni pomocne będą przepisy przygotowane z okazji kulinarnego festiwalu Biedronki. Kurczak po prowansalsku czy też tarta z porami i serem pleśniowym przywołają najlepsze smaki Francji.
Informacje na temat kolejnych, specjalnych ofert win w Biedronce można znaleźć w newsletterach, dostępnych po wypełnieniu formularza na stronie www.biedronka.pl/wina.