Potrawy z karpia to nieodłączny element świątecznej kuchni polskiej. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, sieć Biedronka, obok dostępnych tradycyjnie w tym czasie karpi w płatach, zaoferuje również karpie patroszone oraz filety. Karpie pojawią się w ofercie sieci 19 grudnia w cenie 7,90 zł/kg karpia patroszonego, 9.90 zł/kg karpia w płatach i 19,90 zł/kg filetu z karpia.
W trosce o jak najwyższą jakość, świeżość i walory smakowe karpi sprzedawanych w sklepach Biedronka, sieć współpracuje z polskimi dostawcami: Fario, Pirs i Koral. Firmy te spełniają najwyższe standardy higieniczne produkcji, pozostając pod stałym nadzorem służb weterynaryjnych. Karpie sprzedawane w sklepach Biedronka są przechowywane w zbiornikach ze stałym przepływem wody oraz w wysokim natlenieniu, natomiast transport ryb ze stawów do zakładów przebiega między innymi w specjalnych tankowozach, które pozwalają na przewóz żywych ryb. Proces produkcji oraz transportu do sklepów odbywa się z zachowaniem określonych parametrów temperaturowych dla świeżych ryb.
Świeże karpie, które znajdziemy w sklepach Biedronka, to ryby oczyszczone, porcjowane i zapakowane w hermetyczne opakowania bezpośrednio u producenta. Technologia w atmosferze ochronnej (MAP) zastosowana w opakowaniach karpia w płatach i filetach, pozwala na dłuższe zachowanie świeżości bez stosowania konserwantów. Dotyczy to także karpi patroszonych, pakowanych w technologii próżniowej (VAC). Wysoka jakość oferowanych w Biedronce karpi wynika również ze skrócenia do minimum czasu, jaki mija od połowu do pakowania ryb. Dla klientów ważna jest także wygoda przyrządzania wynikająca z zastosowanych technologii pakowania.
Biedronka nie prowadzi sprzedaży żywych ryb. Sieć wymaga od swoich dostawców stosowania humanitarnych metod w całym procesie przygotowywania ryb do sprzedaży, jak również spełnienia wymogów dobrostanu ryb w hodowli, zgodnie z przepisami prawa w zakresie ochrony zwierząt.
Specjalnie dla klientów sieci Biedronka blogerka kulinarna Agata Jędraszczak przygotowała także oryginalne przepisy na karpia smażonego w granacie i karpia z żurawiną, które dostępne są w Inspiracjach Tygodniowych oraz na stronie internetowej www.biedronka.pl.
Obok karpia, w grudniowej ofercie sieci Biedronka znajdą się także inne gatunki ryb. W ofercie czasowej dostępne są m.in.: Tołpyga świeża filet, Stek z halibuta świeży La Speciale, Dorsz świeży filet ze skórą, Stek z tuńczyka świeży La Speciale, Filet z łososia świeży vac Marinero.
Niezależnie od okresu świątecznego, w stałej ofercie sieci Biedronka znajdują się: Łosoś świeży filet Marinero, Pstrąg świeży patroszony Marinero, Filet z pstrąga tęczowego-łososiowego, Tilapia świeża filet ze skórą (w wybranych sklepach).
Więcej informacji o ofercie znajduje się na stronie www.biedronka.pl