Ponad 77 mln kg polskich jabłek kupili klienci Biedronki w 2017r. Teraz sieć prezentuje kolejną odsłonę „Kuchni polskiej” zachęcając do kulinarnej podróży po kraju od galicyjskiej karkówki zapiekanej w jabłkach z kurkami po kresowego szczupak z musem jabłkowym. O jakości polskich jabłek mówi również w specjalnym spocie TV Paweł Jędrzejczak, dostawca Biedronki.
Biedronka jest jednym z największych w Polsce odbiorcą rodzimych jabłek i gruszek. W sezonie aż 99% tych owoców pochodzi od 15 dostawców z Mazowsza, Lubelszczyzny, Sądecczyzny i Małopolski.
- Jabłka jonagold, szampion i ligol oraz gruszki lukasówka i konferencja to odmiany najczęściej wybierane przez naszych klientów. Wspólnie z dostawcami odtwarzamy również dawne odmiany, czego przykładem może być antonówka, która okazała się dużym sukcesem. Nasze owoce muszą spełniać nie tylko wysokie wymagania jakościowe, takie jak odpowiednia dojrzałość czy brak uszkodzeń, ale przede wszystkim posiadać wyjątkowy smak – mówi Marek Walencik, dyrektor kategorii owoców i warzyw w Biedronce.
Polskim jabłkom sprzyja także nasz klimat, o czym mówi w telewizyjnym spocie Paweł Jendrzejczak, współwłaściciel i założyciel firmy Agroserw współpracujący z Biedronką już od 2002 roku.
- Polski klimat sprzyja uprawie jabłek, a ciepłe dni i zimne noce nadają im wyjątkowy charakter. Od ponad 16 lat dostarczamy do Biedronki owoce wysokiej jakości, obok jabłek ostatnio również owoce miękkie takie jak: truskawki, agrest, porzeczki, wiśnie, czereśnie oraz borówki amerykańskie – mówi Paweł Jendrzejczak. Partnerska współpraca z Biedronką, która stanowi ok. 75% obrotów naszej firmy, daje nam możliwość inwestowania w nowe technologie, rozwój i zapewnia pewny zbyt dużych partii owoców – uzupełnia dostawca.
Wszystkie owoce sprzedawane są w kartonach FSC, a plastikowe wytłoczki otulające jabłka zostały zamienione na papierowe, by chronić owoce w sposób bardziej przyjazny dla środowiska.
Oferta zaprezentowana w folderze: „Dumni z tego, co nasze. Kuchnia polska” obowiązuje od 10 do 22.09 br. lub do wyczerpania zapasów. Obok wspomnianych przepisów galicyjskich i kresowych na potrawy z jabłek zaprezentowano w nim dania typowe dla kuchni Pomorza i Kaszub – flądrę w sosie koperkowym, polędwiczki z rydzami, kuchni mazurskiej – plince z pomoćką, kuchni Podlasia – steki z babką ziemniaczaną, kuchni Wielkopolski – perliczka po poznańsku, kuchni Mazowsza – flaki po warszawsku.
Więcej informacji na temat aktualnej oferty można znaleźć na stronie internetowej sieci Biedronka: www.biedronka.pl.