Biedronka wprowadza do oferty wino półwytrawne białe i czerwone Polonez, stworzone specjalnie dla sieci we współpracy z rzeszowską winnicą Łany i enologiem Piotrem Stopczyńskim. Dzięki temu po raz pierwszy polskie wino będzie tak szeroko dostępne - od 8 października można je kupić w blisko 900 sklepach sieci Biedronka w cenie 29,99 zł. Jeszcze przed wprowadzeniem do sprzedaży wino białe Polonez otrzymało srebrny medal na V Konkursie Polskich Win Jasło 2018.
- Polskie wina cieszą się coraz większym zainteresowaniem, coraz częściej możliwa jest również uprawa winogron w naszym kraju, czego dowodem są kolejne polskie winnice. Z myślą o naszych klientach, wspólnie z rzeszowską winnicą Łany, skomponowaliśmy wino półwytrawne w wersji białej i czerwonej oraz wybraliśmy dla niego nazwę Polonez, która nawiązuje do polskiej kultury i tańca, czyli przyjemnej formy spędzania czasu w wesołym towarzystwie – mówi Marek Szach z działu zakupów Biedronki, odpowiedzialny za kategorię win.
Winnica Łany powstała w 2007 roku w Rzeszowie, zajmuje obecnie 1,5 ha. Jest położona na południowo-zachodnim stoku góry. Na wysokości od 260 do 280 m n.p.m. na trzech tarasach posadzono ok. 7500 krzewów winorośli wielu odmian. Właściciel winnicy Bogdan Kasperek bardzo cieszy się ze współpracy z siecią Biedronka:
- Uważam, iż polskie wina powinny być oferowane w szerszym obrocie i w bardziej przystępnych cenach niż obecnie. Jest to jedyna droga do promocji polskiego wina i polskiego winiarstwa. Stworzenie wina Polonez dla sieci Biedronka i jego dostępność w całym kraju to milowy krok w tym kierunku. Jestem przekonany, że to półwytrawne wino z prostą etykietą, wyróżnione medalem przez specjalistów od wina, trafi w gusta Polaków – stwierdza Bogdan Kasperek.
Wino białe Polonez pochodzi z odmian: seyval blanc, johaniter, jutrzenka. Zawartość alkoholu wynosi 12% obj., kwasowość ogólna 7,5 g/l, a cukier resztkowy 1,6 g/l. Starannie wyselekcjonowane owoce przyczyniły się do powstania tego unikalnego kupażu. Niska temperatura fermentacji alkoholowej pozwoliła zachować owocowy aromat wina. Charakteryzuje je delikatna struktura, głębia aromatów owoców tropikalnych oraz wyważony balans pomiędzy kwasowością a słodyczą cukru resztkowego. Wino to wyśmienicie łączy się z owocami morza oraz lekkimi potrawami z drobiu. Należy serwować je w temperaturze 6 - 8ºC.
Wino czerwone Polonez, stworzone z odmian: regent, cabernet dorsa i cabernet cortis, zawiera 12% obj. alkoholu, posiada 5,2 g/l kwasowości ogólnej oraz 1,2 g/l cukru resztkowego. Wino ma charakterystyczny aromat owoców czerwonych: wiśni i jeżyny z lekko korzennymi nutami czarnego pieprzu. Jest ono gładkie w ustach, aksamitne z dobrze zarysowanymi taninami i owocowym finiszem. Wino do serwowania w temperaturze 16 – 18ºC idealnie komponuje się z potrawami z kaczki, jagnięciny i dań z czerwonego mięsa.
Współpraca z winnicą Łany to kolejny przykład promowania rodzimych produktów przez Biedronkę. Sieć współpracuje z ponad 600 polskimi dostawcami, od których w 2017 roku pochodziło aż 92 proc. wszystkich artykułów dostępnych w ofercie Biedronki.
Więcej informacji na temat oferty win dostępnych w sieci Biedronka znaleźć można na stronie internetowej http://www.biedronka.pl/pl/piwniczka-biedronki.
Winnica Łany powstała w 2007 roku w Rzeszowie, zajmuje obecnie 1,5 ha. Jest położona na południowo-zachodnim stoku góry. Na wysokości od 260 do 280 m n.p.m. na trzech tarasach posadzono ok. 7500 krzewów winorośli wielu odmian. Właściciel winnicy Bogdan Kasperek bardzo cieszy się ze współpracy z siecią Biedronka:
- Uważam, iż polskie wina powinny być oferowane w szerszym obrocie i w bardziej przystępnych cenach niż obecnie. Jest to jedyna droga do promocji polskiego wina i polskiego winiarstwa. Stworzenie wina Polonez dla sieci Biedronka i jego dostępność w całym kraju to milowy krok w tym kierunku. Jestem przekonany, że to półwytrawne wino z prostą etykietą, wyróżnione medalem przez specjalistów od wina, trafi w gusta Polaków – stwierdza Bogdan Kasperek.
Wino białe Polonez pochodzi z odmian: seyval blanc, johaniter, jutrzenka. Zawartość alkoholu wynosi 12% obj., kwasowość ogólna 7,5 g/l, a cukier resztkowy 1,6 g/l. Starannie wyselekcjonowane owoce przyczyniły się do powstania tego unikalnego kupażu. Niska temperatura fermentacji alkoholowej pozwoliła zachować owocowy aromat wina. Charakteryzuje je delikatna struktura, głębia aromatów owoców tropikalnych oraz wyważony balans pomiędzy kwasowością a słodyczą cukru resztkowego. Wino to wyśmienicie łączy się z owocami morza oraz lekkimi potrawami z drobiu. Należy serwować je w temperaturze 6 - 8ºC.
Wino czerwone Polonez, stworzone z odmian: regent, cabernet dorsa i cabernet cortis, zawiera 12% obj. alkoholu, posiada 5,2 g/l kwasowości ogólnej oraz 1,2 g/l cukru resztkowego. Wino ma charakterystyczny aromat owoców czerwonych: wiśni i jeżyny z lekko korzennymi nutami czarnego pieprzu. Jest ono gładkie w ustach, aksamitne z dobrze zarysowanymi taninami i owocowym finiszem. Wino do serwowania w temperaturze 16 – 18ºC idealnie komponuje się z potrawami z kaczki, jagnięciny i dań z czerwonego mięsa.
Współpraca z winnicą Łany to kolejny przykład promowania rodzimych produktów przez Biedronkę. Sieć współpracuje z ponad 600 polskimi dostawcami, od których w 2017 roku pochodziło aż 92 proc. wszystkich artykułów dostępnych w ofercie Biedronki.
Więcej informacji na temat oferty win dostępnych w sieci Biedronka znaleźć można na stronie internetowej http://www.biedronka.pl/pl/piwniczka-biedronki.